PP

Du er her: Hjem > Og nu til noget helt andet > Raspberry Pi 4 B > Installation af styresystemer

Installation af styresystemer

Forbered installation af styresystem på et medie, som i skrivende stund hyppigst vil være et micro SD-kort. Der er begyndt at dukke styresystemer op, som direkte kan bootes fra andet end SD-kort. Fx en USB3-nøgle eller en SSD-disk fx tilsluttet via USB3-adapter.

Gå til https://www.raspberrypi.org/downloads/

Raspberry Pi Imager hentes til almindelig PC.  Kan også installeres på Raspberry.

Imager giver mulighed for direkte at hente et OS, eller at installere et iso-billede, som man har hentet i forvejen (sidste linje "Use custom"), på mediet. Man kan også bruge andre programmer fx Belena Etcher.

I 2024 anbefales Raspberry OS 64-bit Bookworm, som direkte hentes via programmet Imager.

Det fungerer fremragende. Løser størsteparten af problemerne omtalt i efterfølgende afsnit. Herunder USB boot, overclocking (er standard) og LibreOffice langsommelighed.

Har brugt tid på Ubuntu. Ustabilt!

Nedenstående og det meste af efterfølgende afsnit om raspberry er FORÆLDET med den seneste udgave af Raspberry OS!


Der er tidligere afprøvet nogle styresystemer, heraf er følgende tre testet grundigt og fundet at være gode:

Ubuntu MATE 64-bit til ARM er let at installere og har færre mærkværdigheder i forhold til de Ubuntu distributioner, der er afprøvet. Jeg har dog ikke prøvet samtlige tilgængelige distributioner.

Raspberry OS 64-bit beta er afprøvet til desktop brug. Det er minimalistisk i forhold til Ubuntu Mate, men fungerer upåklageligt. Dog er det ikke lykkedes at få alt på dansk. Det anbefales især, hvis man vil afprøve, hvad Raspberry Pi ellers kan. Eksempelvis mulighederne for at styre diverse enheder via GPIO og se fx afsnittet om USB-boot.

Raspberry OS 64-bit beta er pt godt gemt af vejen.

https://downloads.raspberrypi.org/raspios_arm64/images/


Seneste udgave 22-11-2022 har lidt højere hastighed på LibreOffice Calc end tidligere versioner.

Manjaro-ARM-kde-plasma version 20.10, 21.10 er afprøvet. Det er anderledes end Ubuntu og Raspberry OS (Ikke baseret på Debian, men derimod Arch). Efter nogen læsning og forsøg med indstillinger er det lykkedes at få en installation til at køre. Det kører rigtig godt. 

Ubuntu 20.10 (Groovy Gorilla) er langsom, men (15-11) der er nye opdateringer, som råder lidt  bod på dette. Dette operativsystem giver intet nyt i forhold til Ubuntu Mate. Derfor er der ikke foretaget videre afprøvning af dette.
Server-udgaven Ubuntu 20.04 Focal Fossa med de efterfølgende procedurer enten "Disktopify" eller installér desktop er også prøvet. Den første duede slet ikke (net-forbindelse brydes tilsyneladende og der genereres en syndflod af fejlmeddelelser), den anden fungerer, men er langsom, selv om der overclockes.

Ubuntu 22.10 Gnome måtte jeg opgive! Settings fungerer ikke - formentlig er det grundet valg af dansk sprog, for det fungerede kortvarigt.

Manjaro 22.10 Plasma, Gnome og Mate er alle opgivet. LibreOffice langsomt og Gnome kunne jeg slet ikke få til at fungere. Plasma kan ikke køre hverken Mozilla eller Cromium.
For både Ubuntu og Manjaro 22.10 bemærkede jeg, at der benyttes display server protocol Wayland i stedet for X11. Kan det være årsagen til genvordighederne?

Det eneste nye operativsystem, som kører problemfrit er Raspberry OS 64 bit. Jeg mener det er X11.

Der følger mere om de tre styresystemer i de kommende afsnit.

I skrivende stund er den ældre  Manjaro  ARM-kde-plasma 21.10 min noget forbeholdne anbefaling grundet hastigheden og at det fungerer "ud af boksen". Dog med de forbehold, at

- Wifi og nfs er problematisk se senere afsnit om nfs-klient. 5-6-2022 Dette er løst, se afsnit nfs.
- Meget begrænset i udvalg af brugbare printerdefinitioner i Manjaro-ARM
- Der er andre OS til Raspberry, som ikke er afprøvet her. Eks SUSE, Gentoo.

Der er i skrivende stund en beta udgave af Raspberry OS i 64 bit, godt gemt af vejen. Den er afprøvet og fungerer udmærket.
https://downloads.raspberrypi.org/raspios_arm64/images/
I
 Raspberry Pi Imager vælges "Use Custom" og udpeg filen, som blev hentet hjem ovenfor.

Der findes også en udgave af Ubuntu MATE 64-bit til Raspberry PI. Den findes heller ikke direkte i Raspberry Pi Imager, men må downloades fra Ubuntus hjemmeside. Ligeså meed en række andre styresystemer.

Tilsvarende for Manjaro (find liste med arkitektur på manjaro.org).

Sæt herpå mediet (typisk micro SD-kortet) i Raspberry Pi. Start raspberry Pi og følg anvisningerne.

Der er nogle besynderligheder ved installation af Manjaro (20.10 og tidligere): Sort skærm. Dog, hvis markøren føres op i øverste venstre hjørne, dukker der en menu op, som giver mulighed for at genstarte. Efterhånden begynder systemet at virke. Login skærmen dukker op og der er en menu nederst til venstre. Se videre i afsnit Videregående tilpasninger / Manjaro.

Når klar, så højreklik på opgavelinjen og (Raspberry Pi) vælg ”tilføj/fjern objekter på opgavelinjen”

Tilføj CPU Temperature Monitor og CPUFreq-frontend i Raspberry Pi OS, så vi kan holde øje med temperatur og CPU-belastning.

Tilsvarende findes i Ubuntu MATE.

Manjaro Plasma 20.10: installér programmer fra menupunktet Installer/fjern ... PSensor. Dette kan installeres på panelet nederst.

Generelt gælder at der er installeret LibreOffice og en mail-klient i standard udgaverne.


I det følgende gengives, hvordan en række problemer med de tre styresystemer til Raspberry PI løses. Løsningerne fundet på nettet.

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben